Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» προσφέρει οικονομικά κίνητρα (άτοκο δάνειο σε  συνδυασμό με επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ, συνολικού ποσού έως 15.000 €) σε ιδιοκτήτες νόμιμων κατοικιών προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά το ακίνητό τους. Η ενεργειακή αναβάθμιση πραγματοποιείται μέσω συγκεκριμένων από το πρόγραμμα παρεμβάσεων, κατόπιν επιθεώρησης του ακινήτου από ειδικό ενεργειακό επιθεωρητή.

 

Προϋποθέσεις ακινήτου

•    Να υφίσταται νόμιμα (να διαθέτει οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο.

•    Να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης ≤ 2.100 €/m2, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι της 31.12.2004.

•    Το ακίνητο μπορεί να είναι μονοκατοικία, μεμονωμένο διαμέρισμα πολυκατοικίας ή πολυκατοικία ως ενιαίο σύνολο.

•    Να χρησιμοποιείται ως κατοικία (μόνιμη ή εξοχική ή οποιαδήποτε άλλη δευτερεύουσα κατοικία). Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα και κατοικίες που δηλώνονται ως «κενές», αρκεί να έχουν χρησιμοποιηθεί ως κατοικίες τα 3 τελευταία χρόνια.

•    Κατόπιν της 1ης ενεργειακής επιθεώρησης να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερη της Δ.

•    Οι αιτούμενες παρεμβάσεις στο ακίνητο να οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 30% του κτιρίου αναφοράς ή να αναβαθμιστεί το ακίνητο κατά μία κατηγορία.

 

Προϋποθέσεις ενδιαφερόμενου

•    Να είναι φυσικό πρόσωπο

•    Να έχει δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας στο ακίνητο.

•    Το ετήσιο ατομικό δηλωθέν εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 60.000 € ή το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 80.000 €.

•    Να μην έχει υποβάλλει άλλη αίτηση στο πρόγραμμα  «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για το ίδιο ακίνητο.

 

Εισοδηματικές κατηγορίες:

•    Κατηγορία Α1: Ατομικό εισόδημα έως 12.000 € και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 €. Άτοκο δάνειο 30% και επιχορήγηση 70% του επιλέξιμου κόστους.

•    Κατηγορία Α2: Ατομικό εισόδημα έως 40.000 € και οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 €. Άτοκο δάνειο 65% και επιχορήγηση 35% του επιλέξιμου κόστους.

•    Κατηγορία Β: Ατομικό εισόδημα από 40.001 € έως 60.000 € και οικογενειακό εισόδημα από 60.001 έως 80.000 €. Άτοκο δάνειο 85% και επιχορήγηση 15% του επιλέξιμου κόστους.

 

Διάρκεια δανείου:

Για την ένταξη στο πρόγραμμα απαραίτητη προϋπόθεση για τον ενδιαφερόμενο είναι η σύναψη δανειακής σύμβασης με την τράπεζα.

Η διάρκεια του δανείου είναι 4, 5, ή 6 χρόνια, με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, με δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις, καθώς και εξόφληση των προμηθευτών/ αναδόχων μέσω της τράπεζας χωρίς την εμπλοκή του ενδιαφερόμενου. Η καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων είναι η 31-12-2015.

Πρακτικά στις 31-12-2015 λήγει η 100% επιδότηση των τόκων και για την υπόλοιπη διάρκεια το δάνειο είναι έντοκο με επιτόκιο 4,93% έως την λήξη του.

 

Αιτήσεις ανά ωφελούμενο:

Ο ωφελούμενος μπορεί να υποβάλλει παραπάνω από μία αιτήσεις εάν διαθέτει και άλλα ακίνητα που καλύπτουν τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

 

Προθεσμία υπογραφής της δανειακής σύμβασης:

Η δανειακή σύμβαση πρέπει να υπογραφεί εντός 4 μηνών από τη γνωστοποίηση της απόφασης υπαγωγής στην τράπεζα.

Μετά από έγκριση του δικαιούχου επιτρέπεται καθυστέρηση υπογραφής της δανειακής σύμβασης για μέγιστο χρονικό διάστημα 12 μηνών.

 

Εκταμίευση προκαταβολής:

   Το 40% του επιλέξιμου κόστους. Η εκταμίευση της προκαταβολής γίνεται εντός 2 εβδομάδων από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

Σε περίπτωση που το ποσό της προκαταβολής υπερβαίνει το ποσό του δανείου τότε το ποσό αυτής αναπροσαρμόζεται και ισούται με το ποσό του δανείου

 

Προθεσμίες υλοποίησης έργου:

Η υλοποίηση των παρεμβάσεων πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών από την ημερομηνία εκταμίευσης της προκαταβολής ή την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης εφόσον δεν καταβάλλεται προκαταβολή(συμβατικός χρόνος υλοποίησης)

Η εκταμίευση του συνολικού ποσού του δανείου καθώς και η εξόφληση των δαπανών πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 1 μηνός από την ημερομηνία προσκόμισης των απαιτούμενων διακαιολογητικών από τον ωφελούμενο στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Δυνατότητα παράτασης προθεσμίας υλοποίησης έως 9 μήνες, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου.

 

Δαπάνες που επιδοτούνται:

Οι εργασίες για να είναι επιλέξιμες από το Πρόγραμμα, θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή και θα αφορούν αποκλειστικά τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων.

 

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια/υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης

Η παρέμβαση αφορά κατά βάση αλλά όχι αποκλειστικά σε θερμομονωτικά/ θερμο-διακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες   (κουφώματα αλουμινίου, ξύλου, συνθετικά pvc κλπ). Επιλέξιμη είναι και η αλλαγή μόνο  του υαλοπίνακα με την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση. Επιλέξιμη, επίσης, είναι η  αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία. Δεν συμπεριλαμβάνονται όμως «ανοίγματα» προς εσωτερικούς χώρους του κτηρίου θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος). Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων και κινητών προστατευτικών εξωφύλλων στα ανοίγματα (παντζούρια, ρολά). 

2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής

Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη και η τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης όταν η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης είναι τεχνικά αδύνατη ή δεν επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία (π.χ. διατηρητέα κτήρια, παραδοσιακοί οικισμοί). 

3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεντού νερού χρήσης

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται: 

•    Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα ή/και λέβητα με καινούριο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό) ή σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, Α.Π.Ε., (π.χ. καυστήρας βιομάζας, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα, κλπ.) ή σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Η εγκατάσταση / αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων, κλπ.). Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα, κλπ). 

•    Η τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοδιακόπτες, αυτοματισμούς αντιστάθμισης ή/και υδραυλικής ισορροπίας για τη ρύθμιση των μερικών φορτίων (τρίοδη ή τετράοδη ηλεκτροβάννα, ρυθμιστές στροφών κυκλοφορητών, κλπ), θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων, κλπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης. 

•    Η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού χρήσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις, κλπ). 

 

Για την ένταξη στο Πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το Πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου.  Η υποβολή της αίτησης, η παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και η ολοκλήρωση του έργου μπορεί να ανατίθεται από τους εν δυνάμει ωφελούμενους σε σύμβολου έργου, του οποίου η αμοιβή καλύπτεται από το πρόγραμμα εφόσον ολοκληρωθεί το έργο και επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος. Η δαπάνη για την αμοιβή του συμβούλου έργου μπορεί να φτάσει έως 250 € χωρίς ΦΠΑ (ή 800 € χωρίς ΦΠΑ για πολυκατοικία).

Οι κατηγορίες παρεμβάσεων, οι υποκατηγορίες τους και τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών, βάσει και των ενεργειακών χαρακτηριστικών, ανά κατηγορία δαπάνης (1Α έως 3Ε) φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα "Πίνακας Επιλέξιμων Δαπανών"

 

Στις ανωτέρω δαπάνες ανά ειδικότερη παρέμβαση συμπεριλαμβάνονται:

 

•    Πρόσθετες αναγκαίες εργασίες για την ολοκληρωμένη υλοποίηση της παρέμβασης όπως σκαλωσιές, επιχρίσματα, μικροεργασίες αποκατάστασης της εμφάνισης του στοιχείου στο οποίο έγινε η παρέμβαση, αποξηλώσεις/ καθαιρέσεις και αποκομιδή, σήτες, διαμόρφωση κλίσεων απορροής στο δώμα, υγρομόνωση στο δώμα, απαραίτητες εργασίες και επεμβάσεις για την ορθή λειτουργία/συμπεριφορά της θερμομόνωσης, απαραίτητες επεμβάσεις στη στέγη (π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών) κ.λπ.

•    Το κόστος εργασίας συμπεριλαμβανομένων τυχόν απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ για τις οικοδομικές εργασίες που, με βάση την κείμενη νομοθεσία (μη στεγασμένα επαγγέλματα), βαρύνουν τον ωφελούμενο του Προγράμματος ως «κύριο του έργου».

 

Βασικά στάδια υλοποίησης:

 

1. Επικοινωνία με την εταιρεία μας – Συλλογή και υποβολή δικαιολογητικών στην τράπεζα για την προέγκριση δανείου.

2. 1η ενεργειακή επιθεώρηση – Καθορισμός εργασιών και κόστους αυτών – Συλλογή και υποβολή δικαιολογητικών για την ένταξη στο Πρόγραμμα.

3. Απόφαση υπαγωγής ενδιαφερόμενου – υπογραφή δανειακής σύμβασης – εκταμίευση προκαταβολής.

4. Υλοποίηση παρεμβάσεων – 2η ενεργειακή επιθεώρηση.

5. Υποβολή δικαιολογητικών – εκταμίευση υπόλοιπου δανείου και επιχορήγησης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Προγράμματος (http://exoikonomisi.ypeka.gr/) 

 

Free business joomla templates